مقدمه
قرآن و عترت دو میراث گرانقدر رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلم) هستند که به عنوان نماد و سر لوحه تمامی فعالیت های تبلیغی-دینی شیعه شناخته می شوند. توجه توأمان به کلام وحی و معارف ائمه هدی (صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین) در ارتباط تبلیغی با زائران و نمازگزاران مسجد مقدس جمکران موجب گردیده یکی از شایسته ترین اقدامات فرهنگی برای ارتقاء معنوی زائران و نمازگزاران در این پایگاه عظیم تشیع برنامه ریزی و ساماندهی آموزه ها و فرهنگ قرآنی باشد تا علایق مخاطبان را برای تکاپو در معارف بیکران قرآن و روایات ، وا داشته و توانایی برگرفتن قطرات آب حیات از دریای فیاض معارف ثقلین را به او ببخشد.
اکنون که به برکت انقلاب اسلامی فضای انس با قرآن و عترت، در کشور گسترده شده و در محـافل و مجامع، قرائت ، حفظ، تفسیر قرآن و معارف اهل بیت رونق یافته است ، دارالقرآن الکریم مسجد مقدس جمکران در ظلّ عنایات خاصّه حضرت بقیت الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف و با همت تولیت معظّم حضرت حجت الاسلام والمسلمین رحیمیان و جمعی از خدمتگزاران قرآن، از نیمه مبارک ماه شعبان المعظم سال ۱۴۳۵ ه.ق (مصادف با خردادماه ۱۳۹۳) با هدف ترویج و ارائه فرهنگ ناب قرآن و عترت به خیل عظیم زائرین و مجاورین مشتاق ثقل اکبر ، افتتاح گردید و بحمدالله والمنّه با راه اندازی شبستان قرآنی در بهمن ماه ۱۳۹۴ در زمینه های مختلف آموزشی ، تبلیغی و ترویجی توفیقات مطلوبی حاصل گردیده است.
ضرورت:
- مسجد مقدس جمکران نماد عبودیت و بندگی خداوند است.
- امام عصر عج الله تعالی فرجه الشریف به عنوان بزرگترین منادی توحید در عصر حاضر دستور ساخت مسجد جمکران را جهت گسترش توحید و ولایتمداری صادر فرمودند.
- مسجد محل ذکر و یاد خداست. به فرموده امیرالمؤمنین علیه السلام أَفْضَلُ الذِّکْرِ الْقُرْآن ترجمه: والاترین ذکر قرآن است (ترجمه غرر الحکم و درر الکلم (محلاتى)، ج ۲، ص ۳۰۹)
- به فرموده پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم برنامه های قرآنی جزء اصلی ترین غرض های بنای مساجد می باشد. ایشان می فرمایند: إِنَّمَا نُصِبَتِ الْمَسَاجِدُ لِلْقُرْآنِ ترجمه : همانا مساجد برای قرآن بنا شده اند. (التهذیب ج ۳ ص ۲۵۹) و همچنین می فرمایند: مَنْ کَانَ الْقُرْآنُ حَدِیثَهُ وَ الْمَسْجِدُ بَیْتَهُ بَنَى اللَّهُ لَهُ بَیْتاً فِی الْجَنَّهِ … (دعائم الإسلام ج ۱ ص ۱۴۸) ترجمه: هر شخصی که قرآن،گفتارش و مسجد، خانه اش باشد خداند، خانه ای در بهشت برای او بنا خواهد کرد.
- برنامه های قرآنی بهترین اقدام در برابر تهاجم فرهنگی است:
قال رَسُولَ اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم : فَإِذَا الْتَبَسَتْ عَلَیْکُمُ الْفِتَنُ کَقِطَعِ اللَّیْلِ الْمُظْلِمِ فَعَلَیْکُمْ بِالْقُرْآن ترجمه: زمانی که فتنه ها مانند پاره های شب تار، شما را فراگرفت بر شما باد به قرآن.
وجود ظرفیت های عظیم در مسجد مقدس جمکران همانند محوریت جهانی در میان مسلمانان و به ویژه در جهان تشیع به عنوان قدرت الهام بخش به حرکتهای فراگیر و نهضتهای فرهنگی ثقلینمحور در داخل و خارج کشور و … از جمله عواملی است که اهمیت انجام فعالیت های قرآنی را در این مکان مقدس، دو چندان می کند.
رسالت:
ایجاد فضایی مناسب جهت ترویج، تبیین و تعمیق مفاهیم قرآن کریم و سیره اهلبیت علیهم السلام در میان نمازگزاران ، میهمانان و مجاوران مسجد مقدس جمکران با استفاده از تمامی ظرفیتها و ابزارهای در اختیار، در راستای تحقق جامعه مطلوب اسلامی- ایرانی
چشم انداز فعالیت های قرآنی مسجد مقدس جمکران در افق ۱۴۰۴
با توجه به موافقت و حمایت تولیت محترم مسجد مقدس جمکران جهت اختصاص یکی از شبستان های بزرگ در حال احداث مسجد برای انجام فعالیتهای قرآنی و عملیاتی شدن طرح جامع “جمکران سرای قرآن “ که با حمایت شورای قرآنی مسجد مقدس و جمعی از نخبگان و دلسوزان قرآنی کشورتدوین گردیده است، انشاءالله مسجد مقدس جمکران در افق ۱۴۰۴ به عنوان مسجد تراز ، دارای برترین فعالیت های آموزشی و ترویجی بوده و الگو و محور فعالیتهای قرآنی مساجد کشور خواهد شد.
اهداف:
- گسترش و عمق بخشی به شناخت آموزه های قرآن و اهلبیت علیهم السلام
- اعتلا و عمق بخشی به معرفت و بصیرت دینی ـ قرآنی و تحکیم فکری و عملی قرآن کریم به عنوان مهمترین کتاب دینی و زندگی
- آماده سازی فضایی مناسب به منظور سازماندهی، هدایت و پرورش استعدادهای درخشان
- ایجاد انگیزه و ترویج فرهنگ تلاوت و تدبر در قرآن کریم بین عموم مخاطبان
- تأمین نیازهای آموزشی و تولید محتوا در زمینههای مختلف قرآن و عترت.
- تهیه، تدوین و یکسان سازی متون آموزش قرآن و حدیث.
- برنامهریزی جهت توسعه و تأسیس مراکز آموزشی ـ تربیتی با محوریت قرآن و عترت.
عرصههای فعالیت:
- آموزش
- تبلیغ و ترویج
- برنامه های تداوم ارتباط در قالب های حضوری و مجازی
-
گروههای هدف:
- کودکان
- نوجوانان
- جوانان
- مخاطبان عمومی
- مجاوران
- بانوان
- کارکنان
- خانواده کارکنان
-
گروههای تخصصی:
- کارگروه تخصصی کودک
- کارگروه تخصصی آموزش
- کارگروه تخصصی تبلیغ و ترویج
- کارگروه تخصصی تولید محصولات قرآنی
تشریح فعالیتها:
آنچه بیان می شود حداقل فعالیت مطلوب در مقطع کنونی است که با تأیید کارشناسان و اعضای شورای قرآن مسجد مقدس جمکران برنامه ریزی شده است. امید است در صورت به فعلیت رسیدن دیگر ظرفیت های مسجد مقدس جمکران، فعالیت های قرآنی در سطح گسترده تری ارائه گردد. در حال حاضر فعالیت های دارالقرآن الکریم مسجد مقدس جمکران در ۲ بخش آموزشی و تبلیغی ترویجی در حال برگزاری است.